Als de jaarwisseling nadert worden een heleboel honden banger en banger. Steeds vaker klinkt geknal van rotjes, gesis van vuurpijlen en flikkeren de lichtflitsen door de nacht. Sommige honden willen al dagen van tevoren de deur niet meer uit, en durven het nieuwe jaar maar schoorvoetend tegemoet te treden.
Er zijn allerlei oorzaken voor te noemen, maar vooral gevoeligheid voor geluid, én de totale onvoorspelbaarheid van het vuurwerk maakt dat de honden angstig worden. Ze weten niet wat het is, waar het vandaan komt, en wanneer het zal gebeuren. Ze verliezen grip op hun wereld, en krijgen het gevoel dat ze elk moment overvallen kunnen worden door iets vreselijks. Zelfs in hun eigen huis voelt het niet veilig meer. Het geluid, de flitsen, de geur, het wordt allesoverheersend.

De ene hond verstopt zich tot alles over is, en dan het liefst in een kleine, afgesloten en overzichtelijke ruimte. Denk aan een wc of badkamer die midden in het huis ligt en geen ramen heeft, een kledingkast, de kelder, onder een meubelstuk of in zijn eigen bench. De andere hond blijft bewegen, blijft van links naar rechts door het huis lopen met driftige nerveuze pasjes, zwaar hijgend en paniekerig. Hij rust niet tot er geen rotje meer te horen is.
Kun je je hond voorbereiden op oud & nieuw? Kun je een puppy trainen op vuurwerkgeluiden, zodat hij niet bang wordt? Kun je een hond die al vuurwerkangst heeft van zijn angst afhelpen? Hieronder alvast wat praktische tips!
PupClubs do’s en don’ts rondom de jaarwisseling:
Do’s
- Train onder begeleiding van een professionele trainer, dan maak je een goeie start.
- Houd je hond aangelijnd in de dagen rondom oud & nieuw. Als je hond schrikt kan hij vluchten. Een hond in paniek vlucht blind en kijkt niet meer om zich heen. Een ongeluk is dan zo gebeurd.
- Zorg dat je hond een naam-tag met je nummer aan zijn halsband heeft. Schiet hij toch los, dan kan een vinder je meteen bereiken.
- Merk je voor het eerst dat je hond bang is, corrigeer zijn gedrag dan niet. Laat hem doen wat hij doet (tenzij dat hem in gevaar brengt), zo ervaart hij tenminste nog een beetje grip op zijn omgeving. Voor het komend jaar ga je in augustus starten met je training, zodat je de volgende jaarwisseling voorbereid bent. En je hond ook.
- Zoek op tijd een vuurwerkvrij vakantiehuisje waar je de jaarwisseling doorbrengt. Zo train je niks, maar voorkom je alle toestanden, wat heerlijk ontspannen kan zijn voor zowel je hond als jezelf!
Don’ts:
- Vuurwerktraining in een groep is niet aan te raden. Elke hond ervaart angst op een ander niveau, en honden nemen stress gemakkelijk van elkaar over. Voor je het weet zit de hele groep te trillen en te beven, en is het effect van de training geheel averechts.
- Word niet boos op je hond als hij in paniek is. Bied hem veiligheid en steun. Ook als dat in je klerenkast op je nieuwe pumps is.
- Negeer je hond niet. Laat hem lekker tegen je aan zitten als hij dat wil. Of op je schoot klimmen. Hij zoekt veiligheid bij je, bied hem dat, laat hem zijn angsten niet alleen doormaken, doe het samen. Dit zal jullie band enorm versterken.
- Laat je hond niet alleen, maar blijf samen thuis.
- Dien je hond geen Acepromazine/Calmivet/Vetranquil toe. Dit werkt sederend, je hond wordt er slaperig van, maar zijn zintuigen worden gevoeliger voor geluiden. Hij is dan versuft en verslapt, kan niet meer opstaan om een veilige plek te vinden, maar zijn angst neemt toe. Overleg met je dierenarts wat je wél kan gebruiken.

Meer weten over het voorkomen en/of trainen van Vuurwerkangst?
Kom maandag 18 november om 19.30 naar onze PupClub Vuurwerklezing!
De lezing is in de dierenartsenpraktijk van Anicura aan de Zadelmakerstraat 98 in Velserbroek en kost €18,50 per persoon. Jacobien geeft deze lezing samen met een dierenarts.
Je kunt je inschrijven via https://pupclub.planwise.nl (eerst registreren, dan inloggen, een strippenkaartje t.w.v. €18,50 kopen, en je opgeven).