Home » Voedingsadvies voor mens en dier

Al meer dan 15 jaar heeft Lotte Botter last van migraine. Bezoeken aan uiteenlopende specialisten gaf dat weinig tot geen resultaat. Dan maar aan allerlei pijnstillers… of toch niet? Na advies van een natuurarts om smaakversterkers te laten staan ging er een wereld voor haar open. De juiste voeding is belangrijk en niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren.  

Inmiddels heeft zij haar opleiding als voedingskundige met veel succes afgerond, is consulent voor mensen, honden en katten. Daarnaast geeft ze ook workshops én is ze eigenaresse van de eerste 100% biologische dierenvoedingswinkel in Europa! Tijd om even te praten.

Je bent voedingsconsulent, in eerste instantie was je dat alleen voor mensen. Waarom ben je je gaan bezig houden met dierenvoeding?

Ik ben mijn carrière ooit begonnen in het dierenasiel. Werken met dieren had altijd al mijn voorkeur, alleen was daar niet veel werk in te vinden. Vandaar mijn keuze om voedingsdeskundige voor mensen te worden. Later ben ik toch weer teruggegaan naar de diervoeding, omdat ik dit veel leuker vindt.

Heb je zelf ook huisdieren?

Ik heb twee honden. Een kruising Koningspoedel en een kruising Yorkshire terriër. Ook heb ik een 15 jaar oude kat.

Krijgen zij ook 100% biologische voeding?

Ja, mijn honden eten al zo lang als ik ze heb bio. Ik ben nooit overgestapt op andere voeding.

Mensen letten op hun eigen voeding, maar ook steeds meer mensen letten op de voeding van hun dier. Waarom is de juiste voeding zo belangrijk voor honden?

Om exact dezelfde reden als dit belangrijk is bij mensen. Je bent letterlijk gebouwd van wat je eet. Veel gezondheidsproblemen kunnen voorkomen worden door een gezond dieet.

Je hebt sinds 2018 een 100% biologische dierenspeciaalzaak geopend. Waarom heb je besloten om een winkel te openen?

Omdat ik van mening ben dat er een 100% biologische dierenspeciaalzaak zou moeten zijn. We zijn de eerste in Europa, dus het is een gok. Maar ik ben van mening dat de tijd rijp is. En dat mensen voldoende bewust zijn van dierenwelzijn in de breedste zin van het woord.

Ik kan mij voorstellen dat door het vele aanbod aan dierenvoeding, baasjes door de bomen het bos niet meer zien. Zoveel keuze! Heb je nog tips voor baasjes die bewuster willen omgaan met de voeding voor hun dier? 

Ik denk dat als eigenarenbaasjes zich maar een vraag stellen: vind ik dierenwelzijn belangrijk voor alleen mijn huisdier of voor alle dieren? Dus ook de dieren die in diervoeding verwerkt worden. En ze in geval van ‘ja’, geen andere keuze kunnen maken dan voor een biologische vegetarische voeding te kiezen.

Wat vind je het leukste aan jouw vak?

Dat ik daadwerkelijk in staat ben honden een fijne leven te geven en zich beter te laten voelen.