Home » Van straathond naar huishond

Nederlanders adopteren jaarlijks duizenden zwerfhonden uit het buitenland. Het is een mooi gebaar dat wij een dier een tweede kans willen geven. Het wordt wat lastiger als de hond die je graag een fijn huisje zou willen bieden niet bij een stichting hoort en echt op straat leeft. Het is niet onmogelijk, want Maud haalde Siva in huis. “Vanaf het eerste moment dat ik haar zag, wist ik dat ik haar wilde hebben”.

In deze blog deelt zij haar succesverhaal. In 2019 was zij op vakantie in Macedonië en had vanaf het begin een klik met de straathonden daar. Met ééntje in het bijzonder.

Is Siva je eerste hond?

Siva is niet mijn eerste hond, hiervoor hadden wij thuis twee Jack Russels genaamd Dommel en Diesel. Diesel was echt mijn hond, ik heb Diesel gekregen van mijn ouders toen ik 12 jaar was. Afgelopen December heb ik Diesel moeten laten inslapen, hij heeft een mooie leeftijd van 14 jaar behaald. 3 Jaar geleden is Tinus bij ons gekomen, Tinus komt oorspronkelijk uit Spanje en is een kruising Mastín español x Duitse herder. Sinds afgelopen zomer augustus 2019, is Siva erbij gekomen. Diesel, Tinus en Siva waren met z’n drieën bij ons thuis.

Je hebt Siva voor het eerst gezien op straat, toen je op vakantie was. Kun je wat vertellen over jullie eerste ontmoeting?

Mijn vriend (Mike) en ik, waren in juli 2019 op vakantie in Ohrid, Macedonië. Daar waren ontzettend veel straathonden, ik voerde ze dagelijks. Tijdens het voeren van een aantal honden, kwam Siva er ineens aangerend en eiste de volle aandacht op. Vanaf dat moment kwam ze elke keer bij me als ze me zag, wanneer ik het hotel uit kwam rende ze naar me toe en besprong ze me. Ze lag namelijk veel op een veldje voor hotel.

Weet je het moment nog dat je besloot haar te willen meenemen naar Nederland?

Eigenlijk vanaf het eerste moment dat ik Siva zag, wist ik dat ik haar wilde hebben. Maar met al twee honden thuis en nog thuiswonend te zijn, had ik dat niet alleen voor het zeggen. Ook moest ik in overeenstemming komen met mijn vriend, want het hield natuurlijk wel in dat ze met ons mee zou gaan wanneer we samen gaan wonen.

Twijfelde je om een hond uit het buitenland mee te nemen?

Ik was er niet 100% zeker van wat ik in huis haalde. Op basis van die twee weken daar, kon ik natuurlijk wel een redelijk goede inschatting maken over haar karakter. Ontzettend zachtaardig en aanhankelijk, tenminste naar mensen toe. Het viel me wel op, dat ze niet alle honden tolereerde. Dat is natuurlijk het leven op de straat, vechten voor je plek. Het enige waar ik twijfels over had, was of het wel zal klikken met de honden thuis. Alle overige issues was ik van overtuigd dat ik haar daarin wel zou kunnen begeleiden.

Voor mij voelde het gewoon ontzettend goed om het hele proces te mogen meemaken, en een straathond een kans op een toekomst te geven. Het enige wat iets moeilijker was, was dat Siva niet in een kennel bij een stichting zat. Vaak zie je op internet honden voorbij komen, die al direct plaatsbaar zijn of ieder geval reis-klaar zijn. Siva kwam direct van de straat, waardoor het meer geregel was om het voor elkaar te krijgen. Een vluchtbegeleider zoeken was het lastigste van alles. Vind maar iemand vanuit Nederland, die met ‘jouw’ hond wil terug vliegen. Het was helemaal in die periode wat lastiger omdat TUI tijdelijk niet met hun toestellen vloog op de bestemming Ohrid, vanwege een probleem met een type toestel. Deze vluchten werden overgenomen door een andere maatschappij die geen kennels aan boord hebben. Corendon vloog nog wel op de bestemming, maar in mindere mate en hebben minder kennels aan boord. De vraag naar vluchten met kennels was op dat moment, groter dan het aanbod. Maar uiteindelijk is toch alles gelukt.

Kun je wat over Siva vertellen?

Siva is een kruising Anatolische herder (Kangal) x Sarplaninac. Er zitten ongetwijfeld nog meer rassen in, maar deze zijn onherleidbaar. Ze is een hele lieve en vooral een rustige hond, ze vindt het heerlijk om lekker niks te doen. Ze kan echt uren op de bank liggen of anders het liefst buiten in het zonnetje. Verder is ze vanaf het eerste moment dat ik haar zag, super vriendelijk. Ze laat echt alles toe. Hoe relaxed en lui ze thuis is, hoe boordevol energie ze zit als je lekker met haar eropuit gaat. Ze vind het heerlijk om lange wandelingen te maken, te rennen naast de fiets en te ravotten met andere honden in de honden-speeltuin of andere losloopgebieden. Dan is ze niet moe te krijgen. Ook beleven we samen ontzettend veel plezier op de honden cursus. Op de trainingen leert ze veel en snel.

Wat vind jij het leukste aan haar?

Eigenlijk vind ik alles leuk aan Siva, ze is echt een super makkelijke hond, die snel leert en zich ontzettend snel heeft aangepast van straathond naar huishond. Ook vind ik het een prachtige hond om te zien. Ben gewoon ontzettend gek en trots op mijn hond.

Hoe waren haar eerste momenten in Nederland?

Haar eerste momenten in Nederland waren boven verwachtingen goed. Ze had meteen een klik met Diesel en Tinus. Ze wou meteen mee wandelen, terwijl ze daarvoor nog nooit met een halsband en riem had gewandeld. Ze was zindelijk, heeft nog nooit iets in huis gedaan. Ze heeft zelfs nog nooit wat in huis kapot gemaakt. Zelf haar eerste nacht in Nederland, heb ik haar niet eens gehoord. Geen geblaf of gejank, ze lag gewoon keurig netjes te slapen. Ik had niet durven dromen dat dit vanaf het eerste moment zo goed zou gaan.

Waar ben je het meeste trots op in haar ontwikkeling? 

Alles heeft ze enorm goed opgepakt, ik kan niets benoemen wat er beter had kunnen gaan. Een hele positieve verandering is, dat ze steeds meer naar mensen en naar mij toetrekt. In het begin kon ze nog wel eens wat afstandelijk zijn. Ze toonde weinig emotie, ze was nooit echt uitbundig blij als er mensen binnen kwamen. Ik begin nu te merken dat ze het steeds gezelliger vind om bij mensen in de buurt te zijn.

Wat is jullie favoriete tijdsbesteding?

Onze favoriete tijdsbesteding is toch wel heerlijk lange wandelingen maken. We gaan vaak samen op pad. Vaak rijden we dan met de auto naar een mooi gebied, om daar een paar uur te genieten van de omgeving. Ook maak ik graag foto’s van Siva. Hondenfotografie is een hobby van mij, alhoewel zij als model het soms wel eens zat is, haha.