Nu al ruim een maand door het overgrote deel van de bevolking vanuit huis wordt gewerkt en men elke dag thuis is, lijkt het erop dat de mensen massaal aan het tuinieren zijn geslagen. En geef ze eens ongelijk. Het is heerlijk lenteweer en wat is er dan fijner dan tijd in de buitenlucht door te brengen? Tuinieren en het creëren van een hond-vriendelijke tuin vereist wel wat onderzoek en een strategie.
Waar moet je op letten als je begint met je nieuwe hobby? Hopelijk helpen deze tips je op weg.
1. Herken de giftige planten
Bestudeer om te beginnen de giftige planten voor honden. Dit artikel van Anicura helpt je op weg.
- Doe een inventarisatie van je huidige tuinplanten. Vergeet ook de bomen niet, als je die hebt.
- Check of je huidige planten niet giftig zijn.
- Als de ruimte het toelaat, richt dan een deel van de tuin in waar je hond geen toegang tot heeft, zodat je planten kan kweken waar je van houdt, maar die niet diervriendelijk zijn.
- Verwijder alle giftige planten, inclusief de wortelstructuren om hergroei te voorkomen. Gebruik geen chemische plantengif.
2. Selectie van planten
Om ervoor te zorgen dat je nieuwe planten het heel houden in de buurt van je hond, kan je het beste kiezen voor grotere en ‘sterkere’ planten.
- Deze planten krijgen meer kans om snel sterke wortels te creëren en hebben een grotere ‘overlevingskans’ in de buurt van je hond.
- Een grotere plant dient als visuele aanwijzing voor je hond om de plant te ontwijken bij het jagen op een speeltje of vogel.
- Als je ietwat klungelige en onhandige hond toevallig een tak of twee afbreekt, zullen planten het volgende seizoen waarschijnlijk overleven en de kans krijgen om je hond te ontgroeien (afhankelijk van de soort natuurlijk).


3. Gebruik stevige planten en barrières
Bescherm alle delicate planten (gevoelig voor vertrappen, urine of gewoon tegenaan botsen). De weg hiernaartoe kan worden geblokkeerd met grote planten die een natuurlijke barrière vormen, zodat je hond niet over je favoriete sierbloemetjes heen kan racen. Je kunt ook denken aan ander soort barrières voor de gedeeltes in je tuin die een no-go zijn voor je hond. Bijvoorbeeld decoratieve hekken, rotsen of stokken werken goed. Dat laatstgenoemde is misschien snel ‘gedemonteerd’ als je een hond hebt die graag met stokken speelt 😉
Voor bepaalde planten en dan met name groenten waarvan je niet wil dat de hond doorheen loopt of van eet, heb je mogelijk een echt hek of kippengaas nodig om het te beschermen. Daarover verderop meer.
4. Gebruik bloempotten en verhoogde plantenbakken
Plantenpotten zijn een goede optie voor kleinere tuinen of voor honden die gewoon niet kunnen weerstaan om te graven of lekker gek doen in de buitenlucht. Zulke plantenpotten kun je ook hoger plaatsen of op een andere strategische plek. Wat ideeën:
- Plant in stevige bloempotten, zoals paardenbakken of grote potten.
- Gebruik hangende manden of plantenplanken.
- Denk aan verhoogde plantenbakken.
Deze ideeën zijn echter niet aanbevolen als je giftige planten in het hond-vriendelijke gedeelte van je tuin wil plaatsen.
5. Stevige hekken op onveilige plekken
Zorg bij het kweken van kwetsbare of zeer geliefde planten en bloemen voor stevige barrières. De omvang en het type van het hekwerk zullen afhangen van het temperament, de grootte en het ras van je hond. Sommige honden zijn echte ontsnappingsartiesten.
6. Sterke geuren om graven te ontmoedigen
Hier zijn enkele geuren die kunnen helpen om het graven in de tuin minder aantrekkelijk te maken voor je hond:
• Gedroogde mosterd of gemalen gedroogde peper kan effectief zijn.
• Koffieresidu en koffiegeur zorgen ervoor dat je hond waarschijnlijk afstand houdt. Een extra bonus is dat koffiedik in veel gevallen een geweldige meststof is; twee vliegen in één klap!
• Sommige mensen zweren bij een plant genaamd Coleus Canina om honden en katten af te weren.
• Rozemarijn, salie en bittere sinaasappel ruiken scherp, en honden zullen deze omgeving minder snel benaderen.

7. Creëer een speelruimte
Elke hondeneigenaar wil graag een tuin waar zijn hond zich veilig en ontspannen kan vermaken. Hieronder een aantal tips om de tuin extra leuk te maken voor je hond:
- Creëer paden waar je hond makkelijk overheen kan banjeren.
- Gebruik boomstammen, stronken en rotsen voor visuele interesse en leuke obstakels.
- Creëer een graafplek, in een ongebruikt stukje in de tuin, waar je hond naar hartenlust kan graven.
- Creëer een snuffelplek in je tuin waar je hond kan scharrelen en snuffelen. Kijk voor inspiratie op: Eigen Snuffeltuin maken.
- Zorg voor een schaduwplekje met kleedje en al, waar je hond kan relaxen.
Het is dus belangrijk dat je met zowel de planten als de behoeftes van je hond rekening houdt. Ook geen slecht idee is om dan ook gelijk even met jezelf rekening te houden. Misschien is een hangmat in de tuin een idee? 😉