Home » Ondernemer Amy en haar uitlaatservice Westdogs Amsterdam

De laatste jaren is het aantal hondenuitlaatservices fors gegroeid. De afgelopen jaren is dit zelfs met 70% gestegen. Het is een ideale oplossing voor hondeneigenaren die moeten werken; de hond wordt thuis opgehaald, gaat lekker wandelen en ravotten met soortgenootjes om vervolgens weer thuisgebracht te worden.

Amy is zelfstandig ondernemer en de oprichster van haar eigen hondenuitlaatservice Westdogs Amsterdam. Wij vroegen haar naar haar bedrijf en ook om tips waar op te letten als je op zoek bent naar een goede uitlaatservice.

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben opgegroeid op een boerderij in Barneveld. Ik had als kind altijd dieren om me heen dus: van koeien tot schapen en honden. Heerlijk! Toen ik een paar jaar geleden naar Amsterdam-West verhuisde en daar een uitlaatservice voor mijn hond Ziggy zocht, bleek dat nog een hele opgave. Ze namen geen grote honden aan, zaten vol of waren te duur. Het idee voor mijn eigen uitlaatservice was geboren. Helaas is Ziggy net voordat ik begon met de uitlaatservice overleden. Nu hebben we Puk. Puk is een Franse Bulldog. Wij hebben haar in huis genomen toen ze 9 maanden oud was. Ze was toen al twee keer herplaatst (waarom weten wij ook niet) want wij zijn heel blij met haar.

Voordat ik met Westdogs begon, werkte ik als gezinsbezoeker bij een stichting die de aanpak van overlast van jongeren op straat te sprake bracht en via deze weg probeerde we jongeren en hun gezin hulp te aan te bieden en de overlast op straat te verminderen.

Waarom ben je Westdog Amsterdam gestart?

Kinderen en dieren spelen een belangrijke rol in mijn leven. Na jaren verschillende functies te hebben gehad met kinderen (kinderopvang, vakantieopvang voor kinderen, gezinsbezoeker) werd het tijd om mijn liefde voor dieren om te gaan zetten in werk. Ik ben een cursus gaan volgen bij de Martin Gaus Academie en heb met behulp van de Bart de Graaf Foundation mijn eerste HUS-bus kunnen aanschaffen. Zo is mijn avontuur twee jaar geleden begonnen als zelfstandig ondernemer.

Hebben jullie een intake proces?

Ja, zeker! Wij hebben een formulier op onze website met daarin vragen over de hond. Naar aanleiding van het ingevulde formulier nemen wij contact op met de baasjes en gaan dan bij hun op bezoek voor een gesprek. Zo kunnen we zien hoe de hond in huis reageert op ons, interactie met de baas en of het voor ons ook handig is qua route en parkeren. Verloopt dit gesprek positief, dan plannen we twee proef wandelingen in met de hond. Soms komt het ook voor dat we de baasjes en hond laten mee wandelen dan kunnen we meteen zien hoe de groep erop reageert.

Kunnen alle honden meelopen?

Alle honden die sociaal zijn mogen met ons mee wandelen. We krijgen regelmatig aanmeldingen waarvan hondjes een rugzakje hebben bijvoorbeeld uit het buitenland komen of iets erg hebben meegemaakt. Ook daar nemen wij graag onze tijd voor. Wij wijzen een hond niet meteen af op hun beperkingen. En mochten er problemen zijn dan kijken we samen met de honden baasjes naar een oplossing.

Welke regels hanteren jullie als bedrijf?

Westdogs haalt en brengt de honden thuis. Wij hebben twee bussen en elke bus heeft maximaal plek voor tien honden per wandeling. Voor ons betekend dat twee ritten op 1 dag. Wij wandelen buiten Amsterdam, de honden zitten iets langer in de bus maar krijgen er wel een wandeling van minimaal 2 uur tot max. 3 uur ervoor terug op het strand, bos of heide. Elke dag een andere plek, zodat het voor ons maar juist voor hun niet gaat vervelen. Wij doen lange ochtend- en middagwandeling van 2 uur. Wij houden ook rekening met het milieu door elektrisch te rijden. Dit is soms wel een uitdaging, omdat niet op alle plekken een paal staat om de bus op te laden. Maar tot nu toe komen we aardig ver met mijn 100 kilometer per dag!

Wat vind jij het leukste aan deze baan?

Ik ben eigenaar van twee bussen en heb 4 medewerkers en een vrijwilliger in dienst. Mijn zoontje van 4 klaagt zo nu en dan wel eens: “Mama, moet je nu weer werken?”. Dat zegt al genoeg over dat ik veel met mijn werk bezig ben. Zelfstandig Ondernemer zijn is best pittig en vooral als je mensen in dienst hebt, kun je eigenlijk nooit echt vrij zijn. Maar ik geniet van de vrijheid die ik heb en ik vind het heerlijk om elke dag in de natuur te zijn met de liefste dieren van de wereld!

Het aantal hondenuitlaatservices is de laatste jaren ontzettend gegroeid. Ik kan mij voorstellen dat eigenaren té veel keuze hebben uit aanbieders. Welke tips kun jij ze geven?

Hondenuitlaatservices schieten als paddenstoelen uit de grond! Maar ik zie ook dat ze er even zijn en dan opeens weer weg zijn. Bedenk goed waar je naar opzoek bent, wat verwacht je van de uitlaat? Iedere uitlaatservice heeft zo zijn eigen methodes. Wil je dat de hond gewoon even een ommetje maakt of wil je dat je hond een halve dag op pad gaat? Schrik niet van de prijzen, bedenk dat een uitlaatservice die wat prijziger is hoogstwaarschijnlijk ook meer investeert in de wandelingen, de bussen en opleiding. Bereid je ook voor op het intake gesprek, zodat je weet waar je aan toe bent en maak duidelijke afspraken.

Als ondernemer, wat zou je willen zeggen tegen de mensen die een hondenuitlaatservice willen starten?

Ik geloof dat veel startende ondernemers er te makkelijk over denken. Ik heb denk ik het geluk gehad dat ik goed onderzoek heb gedaan over de buurt waarin ik het wilde opzetten. Start geen uitlaat waar er al 20 zitten, dan is het vrij moeilijk om een leuke roedel uiteindelijk samen te mogen gaan stellen. Blijkens doet mijn website het goed, zonder dat ik ervoor betaal om ergens bovenaan een lijst in Google te staan. Dus zeker een tip: zorg dat je vindbaar bent op het web. Daar begint het allemaal mee.  Binnen twee jaar heb ik nu twee bussen rijden en krijg elke week minimaal 6 aanmeldingen binnen. Als wij vol zitten verwijs ik die dan weer door naar collega’s die net iets hebben opgezet. Zo heb ik dit jaar en vorig jaar twee lieve collega’s geholpen om hun bus vol te krijgen. Ook dat geeft voor mij voldoening in het werk om met elkaar te delen en na te denken wat we nog meer zouden kunnen opzetten in Amsterdam of een mogelijke samenwerking. Ik denk met alle regels die er nu allemaal aan zitten te komen, we als honden uitlaatservice echt daarop moeten gaan focussen.

Wat zijn je toekomstplannen voor Westdogs?

Wij zijn bezig om een bus op te gaan starten in Den Haag/Scheveningen. Op dit moment zijn wij aan het oriënteren of daar vraag naar is. Het wordt hetzelfde concept, maar waarschijnlijk met iets minder viervoeters, zodat we nog meer extra aandacht kunnen gaan geven. Woon je in die omgeving en lijkt het je leuk om onder de naam van Westdogs te gaan lopen? Schroom niet om ons een bericht te sturen. Hoe vet zou het zijn als Westdogs in meerdere steden zal rijden?! 😉