Home » Onbekende hondenrassen: Saluki
In de blogreeks van onbekende rassen zijn baasjes aan het woord die een minder bekend ras in huis hebben. Deze week vertelt Sylvia over Shaffy en Odie, haar Saluki’s.

Mijn honden

Wij hebben twee Saluki reuen: Shaffy (links) en Odie (rechts). Shaffy is inmiddels 5,5 jaar oud en Odie wordt in mei 4 jaar. We hebben ze allebei van pup af aan en kennen ze inmiddels door en door. Shaffy is in huis erg relaxed en superlief voor volwassenen en kinderen. Hij is bedachtzaam als het gaat om andere honden, want die vindt hij erg spannend. Odie is heel sociaal naar andere honden toe. Thuis is hij behoorlijk waaks. Hij ligt vaak op wacht op zijn bankje bij de voordeur en blaft als zaken hem niet bevallen. Ze kunnen het heel goed vinden samen en delen een liefde voor hard rennen.

Hoe ben je op dit ras gekomen en waarom heb je voor dit ras gekozen?

Ik had ooit een foto gezien van een Saluki (ook wel Perzische windhond) en was helemaal weg van de looks. Ze zijn zo adembenemend mooi! Toen ik er meer over ging lezen kwam ik erachter dat het niet per se gemakkelijke honden zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld best afstandelijk zijn. Ook zijn ze erg zelfstandig, wat maakt dat ze het niet altijd nodig vinden om commando’s op te volgen en dus meestal hun eigen gang gaan. Plus ze kunnen erg hard rennen, dus je hebt een veilige plek nodig om ze los te kunnen laten lopen. Door deze combinatie van factoren is de opvoeding en het houden van een Saluki best een uitdaging. Mijn vriend en ik hebben er lang over nagedacht of dit ras wel iets voor ons zou zijn. We zijn ook bij een Saluki-eigenaar geweest om kennis te maken met dit ras. We raakten toen nog meer onder de indruk van deze beauty’s en leerden ook dat ze erg lief zijn en heel relaxed zijn in huis. De conclusie was dat onze karakters goed matchen met die van deze honden en we zijn toen voor dit ras gegaan.

Wat vind je het leukste aan de honden?

Ik vind het mooi dat ze zoveel tegenstellingen in zich hebben. Ze zien er elegant en kwetsbaar uit, maar spelen ruig en zijn erg sterk. Ze zijn lui in huis, maar van de lijn rennen ze zich rot. Ze zijn best groot, maar als ze opgerold als een balletje liggen te slapen zijn ze klein. En ze zijn afstandelijk, maar zodra ze van je houden zijn ze gek op je! Maar wat ik het allerleukst vind is dat ze echt lachen als ze gelukkig zijn.

Wat is jullie favoriete tijdsbesteding?

Saluki’s houden enorm van rennen en vrijheid, dus je maakt ze echt blij als ze ergens veilig van de lijn kunnen gaan om een stuk te scheuren en de boel te verkennen. Wij gaan regelmatig naar een omheind heidegebied of bos bij ons in de buurt. 

Ze vinden het te gek om naar de renbaan te gaan om te rennen of te coursen. Als we daar aankomen beginnen ze altijd te huilen van geluk. Ze houden ook enorm van relaxen, ze slapen wel 16 uur per dag. Bij voorkeur in de meest vreemde posities: ondersteboven met al hun poten in de lucht of met hun kop uit de mand en snuit platgedrukt tegen de vloer.