Home » Onbekende hondenrassen: Lagotto Romagnolo
In de blogreeks van ‘Onbekende hondenrassen’ zijn baasjes aan het woord die een iets minder bekend hondenras in huis hebben, dan de rassen waarvan de namen je dagelijks wel eens om de oren vliegen. Deze week vertelt hondeneigenaar Pearl over Goati, een Lagotto Romagnolo.

De Lagotto Romagnolo is een middelgroot Italiaans ras, ook wel Italiaans waterhond of truffelhond genoemd. Ik ben dit ras tijdens mijn opleiding tegengekomen en ik vond het meteen een geweldige hond. Het zijn leergierige honden die graag met hun baas werken. Het is een gezinshond die, als hij goed gesocialiseerd is, goed met andere dieren overweg kan. Deze honden houden van zwemmen en zijn goed in behendigheid. Het ras staat bekend om het niet verharen, maar de vacht heeft wel een wekelijkse kambeurt nodig en 4x per jaar een trimbeurt. 

Ik heb voor dit ras gekozen omdat…

Toen wij op zoek waren naar een pup kwam dit ras in ons op. De ras-eigenschappen passen perfect in ons gezin, omdat hij goed met andere dieren kan (hij woont in een hondenhotel). Hij werkt graag met ons aan zijn eigen ontwikkeling en het is een echte gezinshond, wat erg belangrijk is want wij hebben een dochter van 1 jaar oud. Het leukste aan Goati vinden wij dat hij zo ontzettend leergierig is en alles ook snel oppakt. Hij houdt van aandacht en spelen, maar kan ook super zijn rust vinden. Iets dat ik erg knap vindt voor een hond van nog net geen 1 jaar die de hele dag tussen andere pups loopt. Verder is hij helemaal één met onze dochter Mikayla en doen ze samen alles wat wel en niet mag. Wij zijn een tijdje geleden begonnen met showtraining om hem klaar te stomen voor hondenshows.

 Inmiddels heeft hij meegedaan met zijn eerste hondenshow en heeft gewonnen als “beste pup” van het ras! Hij genoot zichtbaar van alle aandacht. Wij hebben nu 2 shows gelopen met Goati en hebben er dit jaar nog 2 op de planning staan. We gaan niet naar elke show, meer een beetje wanneer het in de planning past. Goati vindt shows lopen leuk, hij houdt ervan om samen met mij te werken en is ook echt gefocust op mij. Zou hij het niet leuk vinden, waren we hier nooit mee verder gegaan (na zijn eerste show). Volgend jaar willen wij tijdens onze vakantie in Italië 2 shows met hem lopen, gewoon om het een keer meegemaakt te hebben.

Verder gaan wij graag wandelen met hem. In het bos, op de hei of naar het strand behoren dan zeker tot de mogelijkheden. Bankhangen met zijn allen is uiteraard ook een favoriete bezigheid, zeker na een drukke dag.