Home » Onbekende hondenrassen: Duitse Staande Korthaar
In de blogreeks van ‘Onbekende hondenrassen’ zijn baasjes aan het woord die een iets minder bekend hondenras in huis hebben, dan de rassen waarvan de namen je dagelijks wel eens om de oren vliegen. Deze week vertelt hondeneigenaar Fleur over Eva, een Duitse Staande.

Eva is een Duitse staande korthaar. Een ras dat vooral in Amerika erg populair lijkt te zijn als ik mijn volgers op Insta bekijk. Het is een goede jachthond voor zowel spoor lopen als apporteren. Daarbij zijn het ook vriendelijke gezinshonden die ook nog waakzaam zijn. Ze reageren slecht op negatieve training. De beste manier om ze iets aan te leren is belonen als ze iets goed doen. Ze straffen wanneer ze iets fout doen heeft eigenlijk geen zin. Duitse staande hebben ontzettend veel energie. Dat merken wij vooral heel erg met uitlaten wat wel echt een struggle is. Ze hebben veel ruimte nodig om vrij te kunnen rennen. Ze zijn ontzettend trouw aan de baas. Wij merken heel erg dat mijn man dat is voor Eva en ze kijkt en luistert dan ook altijd naar hem als hij er is en wil het liefst alleen bij hem zijn. Ze zijn ook heel aanhankelijk. Ik vrees er voor om Eva na al dit thuis zijn weer alleen te laten.

We wilden heel graag een grote jachthond en mijn ouders hebben er ook een gehad dus we waren al bekend met het ras. We zagen dat veel jagers een Duitse staande hebben. Toen we ons inlazen en zagen dat het ook goede familiehonden zijn waren we verkocht. We hebben nog wel discussie gehad over de vachtsoort. Uiteindelijk zijn we voor korthaar gegaan, omdat deze een perfect vacht hebben om mee het water in te gaan. Iets dat Duitse staande sowieso heel graag doen. We wisten eerst niet dat ze er ook in het zwart waren. Toen we dat zagen in het nestje van Eva wilde we heel graag een zwarte, omdat je dat hier al helemaal weinig ziet. Je merkt dat ze inderdaad bijzonder is hier. We hebben haar wel eens mee naar de kerstmarkt in Gent genomen en mensen bleven kijken en vragen wat voor ras het was en zeiden hoe mooi ze is.

Het leukste aan Eva vind ik…

Moeilijk hoor, want een hele hoop! Ze leert super snel. Echt heel bijzonder om te zien hoe snel ze een connectie maakt. Haar een trucje leren duurt een uurtje max. Daarbij is het een super lieve knuffelhond.

Wat is jullie favoriete tijdsbesteding? 

Het liefst gaan we naar ons jachtgebied in Duitsland. Daar kan Eva los in de bossen rennen. We doen altijd lange wandelingen en Eva gaat een berg 20x op en af in de tijd dat wij dat 1x doen. Daarnaast doet ze het heel goed met sporen lopen. Mijn man had de laatste keer een ree geschoten die hij in het donker kwijt was (we lopen altijd nog door na het schot vanwege de adrenaline). Toen hebben we Eva gehaald en die liep er in één rechte lijn naar toe. En als we in Nederland zijn is het strand hier in de buurt perfect voor Eva. Ook daar kan ze los rennen en haar energie kwijt.