Home » Onbekende hondenrassen: Bolonka
In de blogreeks van ‘Onbekende hondenrassen’ zijn baasjes aan het woord die een iets minder bekend hondenras in huis hebben, dan de rassen waarvan de namen je dagelijks wel eens om de oren vliegen. Deze week vertelt hondeneigenaar Cindy over Teddie, een Bolonka.

De Bolonka (Zwetna) is in Europa een vrij onbekend ras en komt oorspronkelijk uit Rusland. Bolonka Zwetna betekent letterlijk “Bonte schoothond”. Het ras is een soort toverbal wat kleur betreft en in de meeste gevallen is het niet te voorspellen wat de uiteindelijke kleur van de vacht zal worden. Teddie heeft dan wel geen stamboom, maar voldoet ruimschoots aan de karaktereigenschappen van de Bolonka: loyaal en heel aanhankelijk, vrolijk, open en intelligent. Hij is echt voor niks en niemand bang.  Niemand mag langs hem lopen zonder te knuffelen. Teddie wilt spelen met de grootste honden en het liefst ook met koeien. 

Ik heb voor dit ras gekozen omdat…

In eerste instantie omdat hij voorkomt in de lijst van anti-allergische honden i.v.m. met een lichte allergie van onze dochter. Hij moet mee naar kantoor en op de fiets, dus ik zocht ook een klein hondje. Plus dat een Bolonka een fijn karakter heeft voor mensen die nog weinig ervaring hebben met honden. Perfect dus! Mijn schoonzus kende het ras en heeft ons erop geattendeerd. Uiteindelijk weet je natuurlijk niet wat je kunt verwachten, ondanks deze kenmerken. Maar Teddie is super lief en gaat graag mee op de fiets naar het werk.

Wat ik het leukste vind aan Teddie? Hij is altijd vrolijk en heel open naar iedereen en je kunt lekker met hem knuffelen als hij slaperig uit zijn bench komt. Hij kan goed luisteren en wordt rustig als er niemand is om mee te spelen. Hierdoor hoeft hij niet persée in de bench of puppyren als hij even alleen is. Dat maakt hem ook heel fijn op kantoor. Het is eigenlijk altijd heel gezellig met hem!

Wij gaan graag achter mijn werk het park in, lekker fietsen en wandelen. Of het Haarlemmermeerse bos. Het strand vindt hij ook super leuk. Spelen met andere honden doet hij het allerliefste, maar thuis lekker chillen vinden wij ook heerlijk.