Home » Kokosolie voor honden

Kokosolie is voor ons bijna iets onmisbaars geworden. Er zijn zoveel mogelijkheden: je kunt ermee koken, in je haar gebruiken, aanbrengen als een vocht inbrengende crème en als lippenbalsem. Het is duidelijk dat wij er op verschillende manieren van profiteren, maar hoe zit het met honden?

Is kokosolie net zo goed voor honden als voor mensen? Ja! Kokosolie is een geweldige aanvulling op de voeding, huidverzorging en schoonheidsroutine van je viervoeter.

De voordelen van kokosolie

Kokosolie is 90% verzadigd vet dat kan helpen om de conditie van de huid van je hond te verbeteren, het immuunsysteem te versterken en te verbeteren. 68% van het verzadigde vet van kokosolie bestaat uit middellange-keten vetzuren. Deze vetzuren worden in het lichaam eenvoudig en snel door de darmen opgenomen. Het is bekend dat het verteren van kokosolie een kalmerende werking heeft, normale schildklierfuncties stimuleert en botten versterkt. Je kunt er ook hotspots en beten mee kalmeren, droge huid hydrateren en de hondengeur neutraliseren. Ook helpt kokosolie bij gewichtsverlies en bevordert het een glanzende vacht! Zoek naar ‘virgin’ kokosolie (ook bekend als Virgin Coconut Oil) en als het kan ook koudgeperste; dat houdt in dat de olie is geperst bij temperaturen die er voor zorgen dat de enzymen en vitaminen in de olie behouden blijven. 

Hoe gebruik ik kokosolie voor de hond?

Het toevoegen van kokosolie aan het voedsel is een gemakkelijke manier om het in hun systeem te krijgen. Je kunt het rechtstreeks geven of het als maaltijdtopper in hun eten mengen. De dierenarts kan jou adviseren en een aanbevolen dosis geven, maar over het algemeen is het goed om te beginnen met 1xl per week een kwart theelepeltje. Verhoog deze dosis langzaam tot een volle theelepel per 10 kilo lichaamsgewicht.

Het gebruik van kokosolie op de huid kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt een kleine hoeveelheid olie op je handen aanbrengen en in masseren in de huid van de hond om een beetje vocht aan de droge huid en gebarsten poten toe te voegen, warme plekken en jeukende plekken te kalmeren en een laagje te geven aan hun vacht. Kokosolie trekt niet snel in. Zorg ervoor dat je een handdoek bij de hand hebt om je hond af te vegen voordat ze weer op het tapijt of de bank gaan zitten!

Je kunt ook kokosolie gebruiken als het tijd is voor de hond om gewassen te worden. Doe een paar druppels olie in de shampoo of conditioner voor een boost van hydratatie en een glanzender vacht.

Kokos bonbons voor de hond

Annelies van Sunder is administratief medewerkster bij Medisch Centrum voor Dieren Amsterdam. Als het aan haar ligt is kokosolie een must op iedere hondenmenu: “Het is een vet die je zowel inwendig als uitwending kunt gebruiken voor je hond”.  Ze heeft meerdere workshops gevolgd bij Ingrid Smolders (orthomoleculair therapeut voor honden bij Into the wild). Met haar opgedane kennis heeft Annelies een recept gemaakt op basis van ingrediënten die zij haar eigen honden ook geeft.  Wil je echt een vitaminebom maken voor je hond?