Home » In de mix: Border Collie met Labrador
In de blogreeks van ‘In de mix’ laten wij baasjes aan het woord die een gemengd ras in huis hebben. En dan ook nog eens een kruising waar je misschien nooit van hebt gehoord, omdat het niet zo veel voorkomt. Deze week vertelt hondeneigenaar Sharon over Sennah, een Border Collie x Labrador.

Over Sennah

Sennah is een Border Collie x Labrador reu van 2,5 jaar. Hij woont in een gezin van vier, vader, moeder en twee kinderen (23 en 21 jaar), waaronder ik. Ik draag de meeste zorg over Sennah.

Hij is leergierig en een grote knuffelkont! Trucjes en hondenpuzzels heeft hij snel onder de knie. Al is hij nu 2,5 jaar en hebben we net de fase achter de rug waar hij alles even wat minder goed wist.. maar dat zit hem in de leeftijd. Nu komt hij langzaam aan weer met beide pootjes op de grond!

Sennah heeft duidelijke trekjes van een Border Collie of Labrador. Hij is zo slim en snel als een Border Collie. Hij rent elke hond er uit! Is het niet de snelheid dan maakt hij wel slim gebruik van een boom door de hond van achter de boom op te wachten. Sennah drijft niet zoals een Border Collie, die eigenschap heeft hij niet. Deze eigenschap heeft een van zijn broertjes daar in tegen wel. Een leuk verschil om te zien.

De Labrador in Sennah zit hem in zijn rust in huis. Sennah is een echte gezinshond. Hij komt graag bij je liggen op de bank. (Dit mag hij alleen als zijn kleed er ligt) Maar ook is Sennah een echte lekkerbek. Typisch een Labrador trekje. Valt er wat te eten, Sennah schuift graag bij je aan. Al hebben we hem nu wel geleerd dat als wij eten hij moet liggen. Waar maakt niet uit als hij maar ligt. Zittend kan hij namelijk net zijn neus op de eettafel leggen..

Wij zijn bij deze leuke kruising gekomen omdat wij bij de pup van mijn oom en tante gingen kijken. Sennah’s moeder Boef (labrador) is een boerderij hond. De eigenaresse van deze hond (en boerderij) is een vriendin van mijn tante. Die vriendin wou graag een pup van haar eigen hond. Eigenlijk was het vooral voor haarzelf. Mijn tante gaf aan ook wel een pupje te willen. Waarom er voor deze combinatie is gekozen weet ik niet. De Border Collie was wel met stamboom. Boef de labrador niet, die heeft zelfs nog iets van Friese Stabij in haar roots. Sennah komt dus niet bij een officiële fokker vandaan.

Toen wij hoorden dat er pups kwamen, gingen we eigenlijk alleen op puppy bezoek 🤭 Maar ja, het is echt waar.. Die puppy oogjes hé. Al hebben we er natuurlijk wel goed over nagedacht! Sennah is onze derde hond. Hiervoor hadden wij een Golden Retriever, hij is 10 geworden, en een aantal jaren later hadden wij een Lhasa Apso. Helaas hebben wij voor hem, de Lhasa Apso, een ander huisje moeten zoeken.

Daarom was de keus voor Sennah ook niet zomaar gemaakt! Het hondje dat herplaatst is viel namelijk uit naar ons als baasjes. Dit had wij nog wel in ons achterhoofd zitten. Je wilt niet nog eens een hond herplaatsen.
Maar Sennah is een heel ander type hond en ook wij (de kinderen in huis) zijn ouder en wijzer geworden. Zo besloten wij er toch voor te gaan! Een echte bewuste keuze voor deze kruising was het dus niet. Sennah kwam gewoon op ons pad en wij, en zeker ik, hebben nog geen moment spijt dat wij dit avontuur met Sennah zijn aangegaan!

Het leukste aan Sennah vind ik…

Zoals ik eerder al aangaf ligt de grootste zorg voor Sennah bij mij. Ik ben het meeste thuis doordeweeks doordat ik alleen smiddags werk. S’ morgens rommel ik wat aan in huis en loop twee keer een rondje met Sennah. Meestal gaan we een van de twee rondjes naar het bos. Dat vinden wij allebei heerlijk! Ik kom tot rust in het bos en Sennah rent lekker los om mij heen. We hebben het geluk dat wij dichtbij het bos wonen, het is voor ons op loop afstand! Daarnaast heb ik samen met Sennah alle cursussen gedaan. Van puppycursus tot gehoorzaamheid, we hebben alle diploma’s op zak. Op zulke momenten geniet ik het meest! Samen aan het werk vind ik fantastisch. Niet zo gek ook dat wij nu aan Agility zijn begonnen. Wij waren net begonnen aan ons seizoen toen het Coronavirus opdook. Helaas hebben we dus nog maar een paar lessen gehad, maar zodra het weer kan en mag staan wij weer op het veld!