Deze week was het extreme hitte en wij gaan er vanuit dat dit niet de enige tropische dagen waren. Hopelijk gaan wij een heerlijke zomer tegemoet. Een van de belangrijkste dingen voor jou als baasje is om te weten hoe je hond het beste kunt afkoelen bij warm weer.

Wij kunnen een bikini aan, honden hebben ‘helaas’ geen zomeroutfit en hebben hun vacht jaar in jaar uit gewoon aan. Hoe houdt je ‘het hoofd van je hond koel?’

Houdt je hond gehydrateerd

Zorg ervoor dat je hond voldoende water drinkt en ook altijd water heeft. Houdt de drinkbak dus in de gaten, want ’s zomers kan het snel gaan. Op erg warme dagen kun je ook een ijsblokje toevoegen aan de bak.

Koop een minizwembad

Je kunt een kinderbadje kopen waar ze in kunnen baden of liggen. Je kunt zelfs een zandbak om toveren voor je hond om pootjes in te baden. ‘Wij hebben destijds voor onze hond een turtle zandbakje bedoelt voor kinderen omgetoverd tot badje. Ze vond het heerlijk. Regelmatig betrapten wij haar erop dat ze er met plezier in ging staan en met haar poten aan het spetteren was’, aldus Lili.

Geef bevroren snacks!

Honden vinden ijsjes heerlijk én het is een handige manier om je hond verkoeling te geven. Je kunt het heel makkelijk zelf maken, denk bijvoorbeeld aan de producten van Smoofl, maar als je toch iets kant en klaars wilt kopen zijn er genoeg (online) dierenwinkels die dergelijke producten verkopen.

Bied koude ondergrond

Heb je vooral kleden en tapijten liggen in je woonkamer? Zorg dat er ook een hoekje is waar dit niet het geval is. Honden zoeken vaak het liefst een koud plekje op tijdens de hitte, bijvoorbeeld op koude vloertegels. Je kunt ook een handdoek nat maken en die neerleggen ergens in huis of in de tuin.

Zorg voor schaduw

Als je hond buiten is in de tuin of jullie zijn op pad, zorg altijd voor schaduw waar ded hond kan schuilen voor de zonnestralen. Zet een kleine tent of paraplu op. Stel het naast zijn zwembadje in en serveer je huisdier de heerlijke ‘icey’ snacks. Hij zal het heerlijk vinden.

Vachtverzorging

De ondervacht is eigenlijk een onderdeel van het natuurlijke koelsysteem van een hond, maar als het niet goed wordt onderhouden, kan het worden gematteerd en kan de huid niet goed luchten. Regelmatig kammen helpt bij het verwijderen van de dode haartjes en zo blijft de vacht van je hond gezond en comfortabel.

Heb jij nog een geweldige tip voor de mede-eigenaren? Laat het ons weten.

Don’ts!

Wij kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat er ook dingen zijn die je vooral NIET moet doen in de zomer:

  • Laat je hond niet in de auto, ook niet voor een paar seconden.
  • Bind je hond niet vast buiten in de zon, terwijl jij nog even naar binnen rent voor boodschappen.
  • Wandel niet op het hete asfalt, het verbrand de zooltjes.