Home » Gevaren voor huisdieren liggen op de loer tijdens zomermaanden
Naast bekende problemen als oververhitting, zonnebrand en blauwalg, zien ze bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam (MCD) ook gevallen van hele satéprikkers die in de maag terecht zijn gekomen, afsterven van de tong door de processierups en aan de (vis)haak geslagen zwemmende viervoeters. Aan huisdiereigenaren dus de belangrijke taak tijdens de zomer wat extra aandacht te schenken aan het welzijn hun dier.

Waar moeten huisdiereigenaren extra alert op zijn? Het MDC heeft dat in dit artikel voor jullie op een rijtje gezet.

Veilige plons

Een verkoelende plons op een snikhete dag is niet verkeerd. Maar kijk ook goed naar de conditie van het water. Zo vormen blauwalgen met name een probleem in juli, augustus en september, als de watertemperatuur 20°C of meer is. Blauwalgen kun je herkennen als een groene, roodbruine of bruingroene laag die drijft op het water. De blauwe kleur wordt pas zichtbaar als de algen afsterven. Dieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van besmet water. Ook botulisme is een gevaar voor onze zwemmende viervoeters, ze worden ziek na het aanvreten van een besmette vis of drinken van besmet water. Naast de waterconditie, moet je ook alert zijn op andere gevaren. Kijk of er geen boten dicht langs de kant varen en probeer te voorkomen dat je hond in de buurt van vissers zwemt. Toch aan de haak geslagen door een visser, dan is het belangrijk dat de haak wordt verwijderd en de wond ontsmet. Lukt het je niet om de haak te verwijderen? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts. We willen ten slotte niet dat de wond gaat ontsteken.

Bescherm je huisdier ook op vakantie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zo moeten dieren gechipt en gevaccineerd zijn als ze de grens overgaan. In het zuiden van Europa, maar tegenwoordig ook dichter bij huis, komen insecten voor die besmettelijke ziekten kunnen overdragen. Zorg voor goede bescherming door middel van bijvoorbeeld een anti parasitaire halsband of een anti parasitair middel. Het duurt vaak enkele dagen voordat de middelen volledig beschermen. Ook moet je een Europees dierenpaspoort hebben. En vergeet niet om eigen voer, medicijnen en een EHBO-doos mee te nemen. Wist je trouwens dat sommige hondenrassen in onder meer Frankrijk en Spanje alleen onder zeer strenge voorwaarden het land in mogen? Ga dus goed voorbereid op pad.

Vermijd plaagplanten en de processierups

Let vooral in een onbekende omgeving op onaangename groene verrassingen. Als je de tijdelijke omgeving checkt op plaagplanten zoals grasaren, distels, de berenklauw en kleefkruid, kan dat veel ellende voorkomen. Want je wil niet de rest van je vakantie de kleefballetjes uit de vacht van je hond plukken! Is je hond gezond het hoge gras in gelopen en er heftig niezend weer uitgekomen, dan is het waarschijnlijk dat hij een grasaar in zijn neus heeft gekregen. In de meeste gevallen is de hulp van een dierenarts nodig om het vreemde voorwerp uit de neus te halen. Als je niets doet neemt het niezen af, maar verdwijnt niet helemaal. Na enkele dagen krijgt je hond een snotneus. De snotneus blijft, tot het vreemde voorwerp is verwijderd. Naast de plaagplanten is er deze zomer nog een andere natuurdreiging: de processierups.

Zo zien honden de uit de boom gevallen nesten nog wel eens aan voor een bal. Als ze deze in de bek hebben gehad, is het van belang zo snel mogelijk langdurig te spoelen met water. Dat kan zeer pijnlijk zijn en vindt soms plaats onder narcose. Daarnaast is het belangrijk om de hond te behandelen met antihistaminicum en steroïden om allergieklachten te bestrijden. Alleen spoelen is niet voldoende. Andere symptomen die kunnen opspelen nadat je dier in aanraking is geweest met de processierups variëren van benauwdheid en rode plekken tot in shock raken en zelfs overlijden.

Satéprikker en andere gevaren op de barbecue

Niets leuker dan een zomerse dag afsluiten met een barbecue. Met vrienden, familie én de hond  lekker los in de tuin, want die hoort er helemaal bij. Het is voor je hond al moeilijk om de verleiding te weerstaan en de geuren van al dat lekkers te negeren. Dus als je eventjes de andere kant op kijkt pakt hij snel een satéprikker van het bord. Net op het moment dat je het af wilt pakken, slikt hij het door. En nu? Zal dat wel goedkomen? Of toch even de dierenarts bellen? Natuurlijk bel je dan de dierenarts. Een satéprikker is levensgevaarlijk. De scherpe punt kan slokdarm, maag en darmen ernstig beschadigen. De internisten van het MCD verwijderen in de zomer heel vaak bij honden (en katten!)satéprikkers door middel van endoscopie. Als dit niet lukt, omdat de prikker al ergens doorheen geprikt is, moet de prikker chirurgisch verwijderd worden. 

Daarom; wees voorzichtig met barbecueën in het bijzijn van je hond. En helaas geldt dit niet alleen voor de satéprikkers, maar ook voor cocktailprikkers, ijsstokjes en stukken bot…

Nu jij weet waar je op moet letten, komt jouw huisdier de zomer helemaal veilig door. Fijne en veilige zomer toegewenst, allemaal!