Home » Fokkers aan het woord
Honden zijn één van de meest populaire huisdieren in Nederland. Er worden meer dan 2,2 miljoen honden gehouden in ons landje, waarvan ongeveer 750.000 rashonden zijn. Iedereen weet dat bij de aanschaf van een puppy het erg belangrijk is dat je een goede fokker kiest. Wat weet je over de fokkers zelf, hun achtergrond en hun beweegredenen? En wat vinden fokkers zelf eigenlijk belangrijk als het gaat om het nieuwe baasje?

In de blogreeks ‘Fokkers aan het woord’ kom je meer te weten over de fokker zelf. Het is nu de beurt aan Kirsten van Beardiefriends. Lees je mee?

Kun je iets over jezelf en jouw honden vertellen?

Sinds 2009 ben ik verslaafd geraakt aan de Bearded Collie, of Beardie, zoals deze liefkozend door de liefhebber wordt genoemd. Mijn eerste Beardie is een reu, Bassie en door hem is bij mij de passie voor het ras ontstaan. Hij is mijn soulmate, zo’n bijzondere hond… Ik kon me niet voorstellen dat hij er op een dag niet meer zou zijn en toen kreeg ik het verlangen om met hem en een geschikt teefje een nest te fokken en een nakomeling van hem te houden. Na een lange zoektocht vond ik zijn toekomstige partner in Zweden, uit een goede en sterke bloedlijn. Veel geleerd over alles rondom fokken, genetica, gezondheid, grootbrengen van pups, enzovoorts. En inmiddels is Bassie al overgrootvader en lopen er in Nederland, België, Duitsland en zelfs in Californië USA nakomelingen rond van hem en zijn Zweedse schone. Dat klinkt allemaal wat hoogdravend, maar in het dagelijkse leven zijn we maar een heel gewoon echtpaar met een handvol blije Beardies, die allemaal bij ons op de bank liggen of op bed en elke dag genieten van een lekker honds bestaan met lange wandelingen, zwemmen in de rivier De IJssel. Ze gaan regelmatig samen met mij naar een leuke cursus Agility, Hoopers, Flyball of speuren! Daarom is ook de naam van onze kennel Beardiefriends; onze honden zijn echte maatjes, door dik en dun!

Sinds wanneer fok je honden?

In 2012 ons eerste nestje!

Hoe is jouw interesse voor Bearded Collies ontstaan en waarom besloot je te gaan fokken met juist dit ras?

Mijn man en ik oriënteerden ons al lange tijd op een voor ons geschikt hondenras, toen we ineens een buurvrouw voorbij zagen komen met een hondje die bij ons voor de nieuwe oprit ging zitten kijken, met een scheef koppie naar mijn man die de oprit aan het tegelen was. Het was liefde op het eerste gezicht! We zijn meteen op internet alle informatie over het ras gaan opzoeken en wat we lazen, sprak ons meteen aan! Een lieve, vrolijke, actieve en sociale hond; gezinshond maar ook werkhond, herdershond. Een die bij je in de buurt blijft tijdens wandelen en er niet vandoor rent als hij een wildspoor ruikt. Ze zijn sociaal en vriendelijk naar mensen en honden, speels tot op hoge leeftijd en natuurlijk prachtig mooi om te zien, met een lange, dubbele vacht en ogen om in te verdrinken! En als klap op de vuurpijl is de Bearded Collie ook een relatief gezond ras met een lange levensverwachting (gemiddeld 14 jaar).

Ongeveer hoe vaak per jaar heb je een nestje?

Ik fok niet zo heel vaak en maar 1 of 2 nestjes met 1 teefje, dus vaak zit er anderhalf tot 2,5 jaar tussen twee nestjes. Dit jaar wordt het eerste jaar waarin ik 2 nestjes in de planning had; het eerste nestje is nu aan het uitvliegen, dat zijn 10 heerlijke pups, kleinkinderen van Bassie. Het tweede nestje hoop ik deze herfst/winter te mogen fokken met een ander teefje, ook een dochter van Bassie. Als we een nestje fokken, stop ik daar 100% mijn tijd en liefde in en dat is enorm intensief, ook voor mijn andere honden, die dan de aandacht met de pups moeten delen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, daarom fok ik niet zo veel, maar wel met hart en ziel!

Wat vind jij de belangrijkste punten waar iedere goede fokker aan zou moeten voldoen?

Het welzijn van de hond(en) op nummer 1, altijd, in elke omstandigheid! Fokken met gezonde honden met een goed karakter en rastypische kenmerken, maar ook letten op de verwantschap tussen ouderdieren, dat die niet te hoog is (te veel inteelt verzwakt een ras en verhoogt het risico op erfelijke afwijkingen of -aandoeningen). Benodigde gezondheids- of DNA-onderzoeken doen en stambomen uitpluizen. Levenslang nazorg bieden aan je pupkopers. En goed voor je honden en pups zorgen, hen een heerlijk hondenleven geven en de pups met liefde grootbrengen en socialiseren. De basis die bij de fokker wordt gelegd is zo belangrijk voor het verdere leven van je pup! Als fokker heb je hierin een enorme verantwoordelijkheid vind ik.

Heb je bepaalde criteria voor de mensen die een pup bij je willen kopen?

Ik hanteer zeker bepaalde criteria en niet iedereen die een pup wil, krijgt er ook eentje. Ik wil iemand ook eerst goed leren kennen en er moet wederzijds vertrouwen zijn in elkaar, anders gaat het niet werken. Mijn pups zijn mij zo dierbaar, die geef ik niet zomaar aan de eerste de beste geïnteresseerde mee!

Hoor je later nog iets van de mensen over hoe het met de hond gaat of laat je het nadat iemand een pup ophaalt ook echt los?

Ja, ik heb gelukkig met bijna iedereen die een pup van ons heeft nog contact. Soms organiseer ik een nestreünie of een wandeling, zodat we elkaar terugzien. Sommige pups vang ik wel eens op tijdens een vakantie. Ook hebben we een eigen facebook groep voor onze pupkopers en whatsapp groepen per nestje, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft, zijn ervaringen kan delen, vragen kan stellen, etc. Ik laat iedereen wel vrij in de keuze of hij daar behoefte aan heeft. Mijn pupkopers begeleid ik desgewenst ook tijdens de opgroeiperiode, geef borsteldemo’s of help bij de vachtverzorging als het even niet lukt en ik ben altijd bereikbaar voor vragen, etc. De meeste pupkopers sturen regelmatig een update of foto, daar geniet ik intens van! Er zijn ook mooie vriendschappen ontstaan.