Altijd al willen weten hoe die prachtige portretten van honden tot stand komen? Of misschien zit je er aan te denken om jouw hond te laten fotograferen. Femke Puijman is professioneel dierenfotograaf en gespecialiseerd in hondenfotografie. Vorig jaar is ze zelfs verkozen tot Beste ZZP’er van Nederland.
“Ik werk niet met dieren, ik werk met dieren mee”.
Wij spraken Femke over haar bijzondere beroep en de handige weetjes over fotosessies met honden.
Hoe ben jij in hondenfotografie terecht gekomen?
Als 12-jarig meisje was ik al dol op fotografie. Op mijn verjaardag mocht ik toen van mijn opa één van zijn oude analoge camera’s uitkiezen als cadeau. Ik ging snel door mijn fotorolletjes heen en liet ze iedere week ontwikkelen van mijn zakgeld. In mijn studententijd kreeg ik steeds meer interesse voor fotografie en ben ik ook voor het eerst opdrachten gaan aannemen van onbekenden. Ontzettend leuk en de opdrachten bleven binnenkomen, waardoor ik uiteindelijk in het één na laatste jaar mijn studie heb stopgezet. Ik ben mij volledig gaan richten op fotografie. Dat is inmiddels 15 jaar geleden en dierenfotografie (ik fotografeer honden en paarden) is mijn fulltime beroep. Ik doe het nog steeds met heel veel plezier!


Waarom willen mensen een fotoshoot van hun hond?
Voor veel mensen is hun hond echt een volwaardig gezinslid, hij hoort er echt bij. Hij verdient daarom ook een mooie plek in huis. Je kunt je muren aankleden een grote foto’s bij IKEA kopen (die tienduizenden andere mensen ook thuis hebben hangen) óf je kies voor custom artwork van je huisdier. Hoe gaaf is dat? Naast de normale fotoshoots maak ik ook reportages voor mensen met een ernstig zieke of oude hond die snel afscheid moeten nemen van hun maatje. Dat zijn altijd emotionele, maar wel hele mooie dagen. Die klanten zijn niet alleen blij met de prachtige foto’s die ze als herinnering hebben, maar de dag zelf helpt ook al bij de (rouw)verwerking. Het is een fijne dag, een mooie afsluiting. Ik vind het ook heel speciaal om dat mee te mogen maken.
Kiest het baasje de locatie?
Ja, ze mogen zelf de locatie bepalen. Dat kan bijvoorbeeld een park zijn of in een bos, op het strand, of zelfs de achtertuin (als er voldoende ruimte is). Overal is wel wat moois te vinden. Er zijn ook veel mensen die naar Hoofddorp komen en dan fotografeer ik graag in het Haarlemmermeerse bos. Mede dankzij de Floriade van een aantal jaar terug, hebben wij daar een uitgebreid aanbod aan goed onderhouden rotsen, een meertje en nog veel meer mooie elementen.
Heb je ook een intakegesprek met potentiële klanten of zie je ze tijdens de shoot voor het eerst?
Soms hebben we al eerder kennisgemaakt op een beurs of een evenement waar ik met een stand sta. Toch zie ik klanten vaak voor het eerst tijdens de fotoreportage, zeker ook omdat ik door heel Nederland reis voor de fotoreportages. Vooraf hebben we dan natuurlijk wel al de belangrijkste dingen besproken; bijvoorbeeld via Facebook of per email. Vlak voordat we beginnen met de reportage neem ik rustig de tijd om alle wensen te bespreken. Zo heeft de hond ook even de tijd om aan mij te wennen.

Kunnen baasjes zich voorbereiden zodat alles goed loopt tijdens de shoot?
Zeker! De fotoreportage loopt voor de hond, de eigenaar en voor mij het gemakkelijkste als de hond al bekend is met “zit en blijf”. Thuis alvast extra oefenen helpt enorm. Ik heb op de website ook wat algemenetips. Voor de fotoreportage bespreek ik met de klanten al wat de mogelijkheden zijn, wat het trainingsniveau van de hond is, etc.
Een hond is de ander niet, maar kan elke hond gefotografeerd worden?
Ja, absoluut. Iedere hond kan op de foto. Ik werk niet met dieren, ik werk met dieren mee en dat is een groot verschil. Je wilt iets nieuws van het dier, wat hij waarschijnlijk nog niet eerder heeft meegemaakt. Daar neem ik uitgebreid de tijd voor, zodat we de hond (en het baasje) niet hoeven te pushen. We nemen ook regelmatig korte pauzes, zodat de hond tussendoor kan ontspannen en ik stimuleer de eigenaar om de hond te belonen als hij het goed doet. Door mijn jarenlange ervaring kan ik vlot werken en direct reageren op de hond. Er zijn ook veel honden die niet los kunnen, maar dat is geen enkel probleem. De hond kan de halsband gewoon omhouden. Achteraf is dat wel weer digitaal te verwijderen. Ik neem zelf ook altijd een dunne lijn mee die ideaal is om gemakkelijk weg te werken. Bij langharige honden zie je ‘m vaak niet eens zitten tijdens de shoot! Angstige honden kom ik ook af en toe tegen. Omdat ik telelenzen gebruik, hoef ik niet met die enge apparatuur vlakbij de hond te komen. Ik kan op afstand van meerdere meters een prachtige portretfoto van de kop van de hond maken. Zelfs bange en eenkennige honden kunnen daardoor stressvrij deelnemen.
Zijn er ook aanvragen die je afwijst?
Er zijn wel situaties waarbij ik adviseer om nog even te wachten met een fotoreportage of om andere maatregelen te treffen. Honden die agressief gedrag vertonen of zeer angstig zijn voor andere honden, zal ik bijvoorbeeld nooit op een zaterdagmiddag in een druk park fotograferen. We kiezen dan liever voor een maandagochtend op een plek waarvan we zeker weten dat het voor iedereen veilig en prettig is. Honden met een moeilijk verleden die net bij een nieuwe eigenaar zijn, adviseer ik meestal om eerst thuis goed aan elkaar te wennen. Dan is er eerst een band met de nieuwe eigenaar, voordat we de hond in het diepe gooien in zo’n nieuwe situatie. Vertrouwen is heel belangrijk.

Je geeft ook workshops, kun je hier ook aan deelnemen als je geen enkele (professionele) fotografie-ervaring hebt?
Lesgeven ligt me heel goed en ik vind het fijn om kennis te delen. Daarom geef ik al 13 jaar verschillende fotografie workshops. Die zijn er voor mensen op ieder niveau: van mensen die net hun eerste camera kopen tot professionele fotografen die de puntjes op de “i” willen zetten. Zowel in groepsverband als privéles.
Wat kunnen mensen verwachten van een workshop in groepsverband?
Tijdens de groepsworkshop starten we met een stukje theorie in begrijpelijke taal, zodat iedereen een degelijke basis krijgt. Dat doen we aan de hand van mijn boek “Hondenfotografie”. Daarna gaan we naar buiten en staan er verschillende hondenmodellen klaar om op te oefenen. Ik begeleid iedere cursist persoonlijk op zijn of haar eigen niveau. Na afloop maak ik op Facebook een besloten groep aan waar de cursisten hun foto’s kunnen delen met de modellen, vragen kunnen stellen of onderling een gezellige fotomeeting kunnen organiseren om samen nog meer te leren.
In 2018 ben je verkozen tot beste ZZP’er van Nederland (freelancer of the year). Heeft dit jouw carrière nog een extra boost gegeven?
Ja, wat een geweldige verrassing was dat toen ik de publieksprijs Freelancer of the Year won! Ik heb daarna verschillende interviews gegeven en natuurlijk heeft de titel en de extra publiciteit voor een flinke boost gezorgd. Dit jaar ben ik zelfs uitgenodigd als spreker op de dag van de ZZP’er, waar ik een masterclass geef over de impact die foto’s hebben op je bedrijf.
Wat vind je het leukste aan jouw beroep?
Het leukste aan mijn beroep? Heel veel! Ik vind het waanzinnig leuk om iedere keer weer nieuwe mensen en honden te ontmoeten en dat ik de mooiste plekjes van Nederland te zien krijg. Ook de afwisseling, waardoor ik iedere keer weer iets moois mag creëren. Het allerleukste vind ik toch echt het moment dat mijn klanten de foto’s voor de eerste keer te zien krijgen. Want wat is er nou mooier dan mensen blij maken?