Home » Dog influencer: Spike

Tegenwoordig heeft bijna ieder mens een of meerdere social media accounts. Wist je dat er ook steeds meer profielen worden aangemaakt voor honden? Op Instagram alleen al vind je talloze hondenprofielen met duizenden volgers. Dog influencers of ‘dogfluencers’, worden ze ook wel genoemd. Om een kijkje te nemen in de wereld van zo’n influencer, gaan wij in gesprek met de baasjes van populaire Instagram honden.

Deze week spraken wij Sanne (18), het baasje van Spike.

Hondenras: Beagle.

Aantal volgers op dit moment: 27.558

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Sanne, ik kom uit de Achterhoek en ben de eigenaar van Spike. Vanaf jongs af aan vond ik honden al helemaal te gek. Toen ik een MBO opleiding moest kiezen wist ik het gelijk: ik ga dierverzorging volgen en mezelf verdiepen in hondengedrag. Honden zijn echt een passie voor mij.

Vertel eens wat over Spike?

Spike is mijn eerste hond, hij is 5 jaar en wij hebben hem als puppy gekregen toen hij 8 weken was. Hij is een echte Beagle: luisteren wanneer hij zin heeft. Het is een erg enthousiaste hond met af en toe zijn drukke halfuurtjes! Hij een echte allemansvriend en wilt met iedereen spelen groot of klein, al gaat zijn voorkeur uit naar grote honden. Spike heeft traanbuisjes die continu blijven doorlopen. Dit betekent dat hij altijd “huilt”, althans, zo ziet het er uit. Wij verzorgen dit elke dag met afgekookt water. Daarnaast heeft Spike een ruwe vacht, hij is dan ook niet zo zacht, maar dat maakt voor ons geen verschil.  Spike en ik hebben een hele hechte band en kan ik niet zonder hem. Elke avond vindt hij het heerlijk om bij mij op de bank te komen slapen. Het liefst met zijn gezicht zo dicht mogelijk bij mijn gezicht.

Waarom ben je een Instagram account voor Spike gestart? 

Ik maakte veel foto’s van Spike. Van het moment dat wij ergens naartoe gingen tot hij weer op de bank lag te slapen. Ik doe dit als een soort herinnering van wat hij allemaal meemaakt. Ik ben het account gestart in juni 2016. Het leek het mij handig om de foto’s daarop te plaatsen, gezien de hoeveelheid foto’s die ik had. Dan kan ik ze altijd terugvinden. Ik kreeg veel likes, reacties en volgers en toen kwam ik erachter dat het account openbaar stond. Door alle leuke reacties liet ik het op openbaar staan en konden mensen Spike’s avonturen volgen. Op dat moment is het veranderd van leuk foto’s plaatsen naar ‘Spike, the dogfluencer’.

Meer dan 27.500 volgers… Dat is bijna een BN’er in de hondenwereld. Hoe kom je aan zoveel volgers?

Ik had nooit verwacht dat Spike ging uitgroeien tot een beroemde hond. Ik krijg nog elke dag veel berichten dat hij er zo leuk uit ziet en straalt. Daarom denk ik dat hij zoveel volgers heeft gekregen. Ik denk ook dat het heeft meegespeeld dat hij ‘iets aparts’ heeft vanwege zijn oogaandoening. 

Hoe is de eerste samenwerking tot stand gekomen?

Ik zag een berichtje van Hondjekoek dat ze honden zochten om hun merk te promoten. Ik heb ze een berichtje gestuurd en zij stuurden graag wat op naar Spike. Zo kwam het eerste pakketje binnen. De foto was gemaakt en ik postte het op Instagram. Op dat moment onplofte mijn inbox. “Mogen wij ook wat naar je opsturen zodat je het plaatst op Instagram?.” In het begin waren dit vooral Nederlandse bedrijven, maar naarmate ik meer pakketjes kreeg kwamen ook berichten uit andere landen. Ik heb samengewerkt met Qushin (een Kroatisch merk en maker van heerlijke hondenkussens) en ook het Duitse merk Dog Desire. Zo begon het modellenleven van Spike.

Was je zelf ook op zoek naar samenwerkingen?

Ik reageerde ook op bedrijven die hondenspullen maakten of verkochten. Daardoor word je wel gezien. Ook plaats ik af en toe op mijn story een foto van Spike, dat als iemand een hondenmodel zoekt wij daarvoor open staan en het super vinden om te doen! Als wij heel veel spullen hebben ontvangen die wij na de foto niet gebruiken of overbodig zijn, overleggen we met het merk of we dit naar het asiel mogen brengen.  

Je hebt samenwerkingen gedaan met bekende merken zoals Huisdierplein, Yarrah, Hupple, Edgar & Cooper, Dogs companion en Smoofl. Op hoeveel staat de teller nu?

Pfoe, dat zijn er meer dan 80 geweest. Ik heb ook samenwerkingen gedaan met merken die misschien minder bekend zijn, zoals Omlet Huisdieren en Max Petwood. Je zou denken dat wij alleen maar hond-gerelateerde samenwerkingen doen, maar het leuke is dat wij ook met Kunstgrasnet hebben samengewerkt én met Natuurhuisje. Van de laatst genoemde hebben we overigens een weekendje weg cadeau gekregen!

Krijg je er ook voor betaald?

Nee, daar heb ik bewust voor gekozen. Het is voor mij een leuke hobby en daar hoef ik niet betaald voor te worden.

Je hebt het steeds professioneler aangepakt met foto’s maken…

Je moet blijven uitblinken op Instagram om meer volgers te krijgen. Ik ben gestart met foto’s maken met mijn mobieltje. Vanwege de hoeveelheid volgers ben ik overgestapt naar een echte spiegelreflex camera en heb ik een mobiel gekocht met een goede camera, zodat ik altijd kwaliteit kan leveren. Je gaat ook kijken naar wat voor achtergrond je wilt voor de foto’s. Ik wilde graag één geheel als achtergrond en gebruikte in het begin een deken. Inmiddels heb ik ook een professionele fotostudio doek. 

Klinkt bijna als een serieuse job!

Het is niet alleen foto’s maken en plaatsen. Er gaat enorm veel tijd inzitten in het beheren van de account. Je kunt wel elke dag posten, maar om een echte community op te bouwen moet je ook reageren en berichten liken van andere honden-accounts. Dat kost echt veel tijd. Het gaat niet allemaal vanzelf, je krijgt niet zomaar zoveel volgers, daarvoor moet je uniek zijn. Al die promoties zijn ook tijdrovend en daarom hebben we nu al een lange periode even niets. Ik ben erg druk met school en als ik klaar ben dan ga ik samenwerkingen weer langzaam oppakken.

Krijgt Spike er al kapsones van?

In de buurt wordt Spike al de beroemde Instagram hond genoemd. De pakketdienst kent hem inmiddels ook al. En als er een pakketje komt wordt hij direct helemaal blij, maar niet altijd alles is voor hem.

Is hij altijd in voor foto’s of moet je hem overhalen?

Spike moet het willen en leuk vinden, dat vind ik belangrijk. Wanneer hij niet luistert als ik de camera bij me heb laat ik hem met rust. Dan heeft hij geen zin en komt er altijd wel een ander moment wanneer hij wel wilt. Meestal wanneer de camera er is en natuurlijk wat lekkers, gaat de knop om van eigenwijze Beagle naar hondenmodel. Spike blijft stil zitten als een standbeeld en dat is zo mooi aan hem!

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

In zou graag meer mooie plekken met Spike willen opzoeken en nog betere en mooiere foto’s maken. Ik wil er meer aandacht aan besteden om het weer op te pakken en er een prachtig account van te maken. Ik zou het account altijd willen blijven houden, maar ik weet niet of ik het kan volhouden om altijd te posten. Voor nu wil ik mij eerst richten op mijn opleiding en daarna zie ik het wel

Benieuwd naar de avonturen van Spike? Volg @beagle.spike op Instagram.