Home » Dog influencer: Leika
Tegenwoordig heeft bijna ieder mens een of meerdere social media accounts. Wist je dat er ook steeds meer profielen worden aangemaakt voor honden? Op Instagram alleen al vind je talloze hondenprofielen met duizenden volgers. Dog influencers of ‘dogfluencers’, worden ze ook wel genoemd. Om een kijkje te nemen in de wereld van zo’n influencer, gaan wij in gesprek met de baasjes van populaire Instagram honden.

Deze week spraken wij met Angela (27), baasje van Leika.
Hondenras: Leonberger.
Aantal volgers op dit moment: 15.700

Stel jezelf kort voor!

Hi! Mijn naam is Angela, 27 jaar en samen met mijn vriend Mitch en onze hond Leika wonen wij in Waalwijk.

Kun je wat over Leika vertellen?

Leika is een 5,5 jaar oude Leonberger. We kennen haar al vanaf dat ze een week oud was en hebben haar een thuis mogen geven toen ze 8 weken was. Leika is een ondeugende grote reus die nogal lomp kan zijn. Ze is super aanhankelijk, totdat ze het warm heeft en dat is dus al snel, maar wil altijd graag in je buurt zijn. Als je thuis komt van je werk moet je sterk in je schoenen staan, want ze heeft nogal snel de neiging om tot je op te springen. En dat is best wel wat met haar 55kg. Gelukkig bedoelt ze alles altijd goed en is ze mega vriendelijk tegen alles wat leeft. Waar je Leika het meest bij mee maakt is een groot meer; ze houdt van zwemmen en laat zich door niks tegenhouden. Ze gaat altijd met ons mee op vakantie en is een echte kampeerhond, of dat nou met onze tent of caravan is maakt voor haar niet uit!

Waarom ben je een Instagram account begonnen voor de hond?

Het is allemaal begonnen om een verzameling van haar foto’s online te kunnen bijhouden. Omdat ik een fotograaf ben heb ik vaak mijn camera mee als we op pad zijn. Het is leuk om online een collectie aan herinneringen te hebben.

Ze heeft een behoorlijk aantal volgers, bijna 16.000 volgers!

Op een gegeven moment werd ik vaak gefeatured door andere grote accounts die ik beetje bij beetje beter leerde kennen. En dan heb ik het natuurlijk niet over alleen maar comments neerzetten met “mooie foto, prachtig dit, prachtig zus en zo..” Wanneer je iets langer op Instagram zit groeit het contact en worden de gesprekken vaak ook meer privé, waardoor je erachter komt dat de IG community echt leuk is en veel te bieden heeft! Zo heb ik met een aantal mensen uit bijvoorbeeld Amerika, Canada en Finland echt iets opgebouwd online en praten we wekelijks met elkaar privé.  

Je maakt veelal zelf de foto’s, gaat dat makkelijk?

Dit is zeker niet altijd makkelijk. Eén ding wat ik vergeet te zeggen over Leika is dat ze ook een sterke eigen wil heeft. Ze luistert goed, maar wanneer ze ergens geen zin in heeft kun je beter stoppen want dat win je niet. Vooral met fotografie. Ik heb shoots gedaan waar ze alleen maar een zielig “ik wil dit niet” gezicht trekt. Ik fotografeer Leika vaak zelf of mijn vriend doet dit. Vroeger fotografeerde we vooral alleen de “pretty” shots van Leika. Tegenwoordig probeer ik iets meer ons dagelijks leven erin te houden wat het ook makkelijker en leuker maakt.

Op Instagram zie ik best veel reisfoto’s, reist Leika de wereld rond?

Zeker! Wel alleen als het te bereiken is met de auto, dus dat blijft al snel bij Europa. Wij hebben nooit getwijfeld om Leika mee te nemen. Oké, het is niet altijd even handig en je moet wel rekening houden met een hond op vakantie, maar het levert zo ontzettend veel leuke momenten op. Ik kan het iedereen aanraden. Wij houden van hiken op vakantie en met Leika is dat natuurlijk perfect! Zolang het niet te warm is en er ergens water is komt het altijd goed. Wij hebben al met Leika veel verschillende landen bezocht zoals Slovenië, Noorwegen, Zweden, Schotland, Oostenrijk en nog een aantal andere. Time to see more…

Hebben jullie samenwerkingen gehad met bedrijven?

Wij hebben al een aantal samenwerkingen gehad, maar dat is altijd vanuit het bedrijf zelf gekomen. Ik vind het niks om zelf mensen aan te schrijven voor producten of wat dan ook. En ik zorg er altijd voor dat er van te voren goed overleg is zodat er duidelijk is wat je van elkaar verwacht.

Heb je ook wel eens samenwerkingen geweigerd?

Ja, dat zeker! Met Leika’s aantal volgers krijg ik denk ik zo’n 10 tot 15 aanvragen per jaar om samen te werken. In het begin vond ik het sneller prima als nu. Nu wil ik alleen maar met bedrijven werken waar ik ook achter het product sta. Ik heb ook wel eens iets thuis gehad wat qua kwaliteit niks was, waardoor de samenwerking alsnog niet door ging. Dat heb ik in overleg ook weer terug gestuurd. Ik wil niet mensen iets aansmeren terwijl het niks is. Eerlijkheid is alles!

Verdien je er geld mee?

Nee, tot nu toe niet. Ik hoef er ook niet zo nodig geld mee te verdienen. Lijkt me opzicht best leuk om je inkomsten hier uit te kunnen halen, maar daar is Leika’s account nog te klein voor denk ik. En voor nu is het puur voor de fun. Wel mag je de producten vaak houden die je fotografeert.

Welke samenwerkingen staan er nog op de planning?

Ik heb laatst een mega tof kussen van Maxx Nobel mogen ontvangen. Hier moet ik nog foto’s voor maken maar dat is er tot nu toe nog niet van gekomen. Ik sta altijd open voor nieuwe samenwerkingen zolang wij ook zelf achter het product kunnen staan. 

Heb je er niet een dagtaak aan om het profiel interessant te houden?

Gelukkig niet! Ik geef toe, soms zit er iets meer tijd in als dat ik eigenlijk zou willen maar je moet niet vergeten dat het uiteindelijk gewoon leuk is om te doen. De honden Instagram community is super close met elkaar en ik spreek sommige andere accounts al jaren. Ik heb laatst een break van meer als een jaar gehad van Instagram omdat ik overal klaar mee was, meer de druk als het moeten. Sinds dit jaar ben ik weer verder gegaan, maar alleen op een manier waardoor het voor mij leuk blijft. En ik hoop dus ook altijd van harte dat andere mensen dat ook leuk vinden! 

Wat is je gouden tip voor baasjes die een succesvol account op willen zetten voor hun hond?

Have fun! Heel cliché maar 100% eerlijk. Zorg dat je er lol in hebt. Niemand vindt geforceerde accounts leuk. En met het hele nieuwe algoritme van Instagram wordt alles makkelijker en moeilijker tegelijk. Kijk niet teveel naar de cijfers. Ik vind het op dit moment leuker om meer de normale levens van onze Instagrammers te zien en te horen dan alleen de “pretty” shots, maar ik weet zeker dat er heel veel mensen zijn die daar juist naar op zoek zijn.


Benieuwd naar de avonturen van  Leika? Volg @leikatheleonberger
dan op Instagram.