Home » De hond van: Leontien

In de blogreeks  “De hond van…” vertellen bekende Nederlanders over hun eigen hond(en). Een échte hondenmens aan het woord over zijn of haar geliefde viervoeter. 

Deze week:  Zoë en Muffin, de honden van Leontien van Moorsel.

 

Heb je altijd al honden gehad?

Wij hadden vroeger een poedel thuis, die heette Puppie en was helemaal dol op mij. Ik weet nog dat ik dagen ontroostbaar was toen hij dood ging. Nu hebben wij sinds 2005, direct na mijn carrière, Mopshonden in huis.

Kun je wat vertellen over je honden?

De eerste keer dat ik een Mopshond zag was in 2002 in Mexico. Ik was meteen verkocht. Ze zijn heel erg lief en gaan helemaal voor de baas. Ze kunnen makkelijk mee en zijn dol op eten, net als wij. Het is wel een ras waar je heel zorgvuldig mee moet omgaan. Door de korte snuitjes krijgen ze snel moeite met ademhalen. Dus niet te lang laten rennen, heel voorzichtig met warm weer en de hondjes zeker niet te zwaar laten worden.

Wat vind je het leukste aan je honden?

Ze zijn echt onderdeel van ons gezin, ze zijn zo graag bij je dat hun gezelschap misschien wel het mooiste is. Verder zijn ze met die guitige koppies heel grappig.

 

 

Een van de honden is nog een pup, zei je. Lekker druk in huis of valt het wel mee?

Ja dat waren we alweer even vergeten, het is weer heel druk en intensief. Maar ze doet het heel goed. Haar zus Zoë helpt bij opvoeden hoor, die corrigeert ook wel lekker mee.

Wat is jullie favoriete tijdsbesteding?

Mopshonden gaan bij slecht weer liever niet naar buiten, dan moet je ze echt mee sleuren. Wij hebben een grote tuin, dus bij mooi weer ravotten ze heel veel buiten. Ze gaan ook geregeld mee met ons, van besprekingen tot een lunch of iets. Dat is gezellig hoor!

Wij kennen jou voornamelijk als wielrenster. Je bent jaren geleden gestopt. Hoe behoudt je een gezonde levensstijl na een professionele sportcarriere?

Ik ben in 2009 gestopt, dus nu bijna 15 jaar (oei, we worden oud!). Ik ben nog steeds heel actief en ik probeer elke dag te sporten. Daar voel ik mij het beste bij. Ik kijk zeker wel uit met wat ik eet en dat de balans in werk en rust er is. Na mijn eetstoornis weet ik heel goed wat het betekent om uit balans te zijn en dat wil ik niet meer meemaken. Met hulp heb ik mijn eetstoornis overwonnen. Die moeilijke periode ligt gelukkig alweer ver achter me.

Waar houdt je je tegenwoordig mee bezig in het leven?

Ik doe best veel dingen. Ik geef veel presentaties en doe televisiewerk. Ik ben koers directrice van de Amstel Gold Race voor dames. Waar ik het meest trots op ben is het Leontienhuis, daar helpen wij gezinnen die worstelen met een eetstoornis. Ik wil mensen de helpende hand reiken. Wie aan een eetstoornis heeft geleden kan zich goed verplaatsen in de mens die ermee te maken heeft. Ik deel graag mijn ervaringen, want ik geloof dat ik door er eerlijk en open over te vertellen anderen een houvast kan bieden. Kortom: ik verveel me niet hoor!