Home » Artrose is niet alleen voor oudere honden

De maanden oktober en november staan bij de dierenarts vaak in het teken van de senior patiënt. Zo ook bij AniCura Hoofddorp. Wanneer een hond als senior wordt gezien, hangt van verschillende factoren af. Onder andere ras en daarbij samenhangend het formaat van de hond zijn hierbij bepalend.

Gemiddeld wordt een leeftijd van 8 jaar aangehouden. Vanaf deze leeftijd beginnen de ouderdomskwaaltjes op te spelen en is het de taak van de eigenaar om deze op te merken en te ondersteunen waar mogelijk.

Ouderdom is geen ziekte

“In de kliniek horen wij regelmatig dat huisdieren af en toe mank lopen of meer slapen, maar dat dit vast door de ouderdom komt. Het feit dat een huisdier langer slaapt, af en toe kreupel is of wat moeilijk opstaat uit de mand, zijn wel degelijk de eerste signalen van ouderdomskwalen. Het zit in het instinct van onze huisdieren om hun klachten zo veel mogelijk te verbloemen en te verbergen, pas als dit echt niet meer gaat zullen zijn hun klacht laten zien”, vertelt dierenarts Lisanne van der Hoek van AniCura Hoofddorp. 

Artrose

Artrose is een veel voorkomende oorzaak voor pijnklachten bij honden. Onderzoek toont aan dat zelfs 20% van de honden ouder dan 1 jaar aan een bepaalde vorm van artrose lijdt! Lang niet al deze honden zullen de typische kenmerken van artrose laten zien. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Moeite met opstaan na te hebben geslapen (startkreupel)
  • Waggelen met achterpoten
  • Stijve spieren
  • Niet meer op de bank springen of in de auto komen
  • Minder graag rennen/lopen
  • Pijn bij aanraking
  • Gedragsveranderingen
  • Verminderde eetlust

Een 6 jaar oude Golden Retriever genaamd Bruno kwam bij dierenarts Lisanne op het spreekuur, omdat hij niet meer zo enthousiast liep tijdens het uitlaten (hij sjokte wat achter zijn baasje aan) en wilde niet meer met zijn balletje spelen. Tijdens het consult werd hij uitgebreid onderzocht en bij het drukken op zijn rug liet Bruno duidelijk blijken dat hij dit niet fijn vond. In eerste instantie werd in overleg met de eigenaar besloten om pijnstilling voor te schrijven en Bruno rust te geven. Hiermee zou een eventuele blessure kunnen herstellen. Na het stoppen van de medicatie kwamen de klachten echter snel terug en werd besloten om röntgenfoto’s te maken. Zowel de rug als heupen van Bruno werden zo in beeld gebracht. Op de röntgenfoto kwam direct de oorzaak van het probleem naar voren; artrose.

Naast de eerder voorgeschreven pijnstilling kreeg Bruno een voedingssupplement voorgeschreven en werd hij verwezen naar de dierfysiotherapeut. Inmiddels voelt hij zich al weer een stuk beter! Het uiteindelijke doel is om te kijken of Bruno pijnvrij kan zijn met alleen het voedingssupplement en een regelmatig bezoek aan de dierfysiotherapeut. Als dit niet zo blijkt te zijn, dan zal hij de pijnstilling de rest van zijn leven voorgeschreven krijgen. Studies hebben aangetoond dat dit noodzakelijk is om huisdieren met artrose een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Kijk voor meer informatie over artrose bij honden op de website van AniCura Nederland: https://www.anicura.nl/kennisbank/hond/artrose-hond/